Rempah kari daging 2bungkus + kerisik ckit bacuh sekali. bhan2 blender bwg besar.bwg putih.halia agak2 la Bhn2 tumis bwg merah. Bwg putih.halia. kayu manis.bunga lawang.buah pelaga.daun kari. caranya tumis bhn2 tumis td smpai kuning pas tu masukkn bhn2 blender td kacau sebentar pastu msukkan rempah tadi kacau sat baru masukkan tulang dulu..agak2 la bila nk masukkan bhn2 yg lain. Last sekali masukkan santan. Nk boh kentang atau carrot pon boleh.
Resipi tuk rujukan dri sendiri
A
Bwg merah 4 ulas ..bwg putih 3 ulas...
Halia sdkt dihiris bhn ni untuk tumis.
B
Blend 3 labu bwg besar 3 labu sedang..bwg putih 2 ulas..halia sdkt.
C
Rempah kari 2 1/2 sudu..
+1 sdu sup kerisik bancuh skli.
D
Buah pelaga 3bji..kulit kayu manis 1 dh ckup..bga lawang 2 kuntum..1 tangkai daun kari
Methodnya:-
Bila myk panas masukan D diikuti A.tumis biar agak garing masukan B.kacau sekejap masukan C.masak sampai pecah myk masukan tulang n daging cincang utk skli masak(sya jer faham coz utk rujukan sndri kan) tambah air separuh periuk.kecilkan api masak sampai semua agak empuk masukan garam n gula.masak lagi .bila dh empuk masukan santan rm2.50 n ubi kentang 2 bji potong ikut suka.masak sampai ubi lembut.matikan api.tq buat k.nani bg resipi
AGAR-AGAR KERING HANTARAN
-
Agar-agar Kering Hantaran dalam Bakul Pastry
Warna2 hangat sepanjang musim jingga, kuning dan peach menyegarkan dan
memberi vibes yang segar, cerah, b...
20 hours ago
0 comment:
Post a Comment