3 ari lps si abang genap 6 thn.menu beday kali ni lain skit dr menu beday yg lps2.slalunya menu bihun goreng(kegemaran seisi klrga) tp thn ni ummi buat ala2 restoran gitu.
Ala menu ni slalu kami order bla mkn kat luar.alhamdulilah ada yg jd,ada yg x brapa nk jd eeee.
Menunya
*ikan siakap 3 rasa
*tomyam campur
*kailan ikan masin
*telur dadar
*sotong goreng kunyit
so ummi tnya la pak cik resepi ni and ummi pn ke market untuk cri bahan2ni.blk masak and continue wat cheese cake plak.Haa yg ni ala2 secret recipies la plk.alhamdulilah 1 ari dh licin.
bahan
10 bji cili padi-potong kecil
1"halia-hiris
2 btg serai-ketuk/hiris
6 bji bwg putihketuk
4 sb sos cili
4 sb sos tomato
2 sb sos tiram
2 sb sos ikan
3sb jus nenas
2 labubwg besar -potong dadu
2 bji tomato-potong dadu
beberapa kiub nenas-tin
2 bji cili merah -hiris
garam
gula
daun sup-hiasan
daun salad-hiasan
caranya
tumis cili padi,halia,bwg putih.dah layu masukkan semua sos.then masukkan jus nenas,bwy besr tomato,nenas cili merah.masukan sdkt air untuk kuah,garam gula dan rasakan.tuangkan ke atas ikan yg telah dilumur dgn perencah pasti sedap knorr +tepung jagung disapu rata pada ikan dn digoreng garing.tabur daun sup.
First buat pes tom yam dlu
5 ulas bwg merah
2 bji cili merah
10 bji cili kering
1" lengkuas
2 btg serai
2 sb udang kering
3 helai daun limau purut
1" belacan dibakar
**semua bahan di blend**
bhn tom yam campur
isi ayam
sotong
udang
1 bji bwg besar-potong 6
5 bji bwg putih-ketuk
10bji cili padi-ketuk
pes tom yam
2 sb sos ikan
perahan limau nipis
lobak merah
bunga kubis
5 helai daun limau purut
2 btg serai-ketuk
1 bji tomato-potong 4
caranya
rebus ayam.masukan bwg besar,bwg putih,daun limau purut, serai,cili padi.kemudian masukan udang sotong,pes tom yam sayuran.garam,aji tomato sos ikan,perahan air limau.mendidih elok rsakan .siap...
0 comment:
Post a Comment