Bahan-bahan sup:
perut lembu - boleh ganti dengan tulang
daging lembu
rempah sup
Cara:
Terlebih dahulu sediakan sup. Rebus perut dan daging hingga empuk. Rebus bersama rempah sup (bunjut).
Bahan-Bahan:
mee kuning/bihun/kuew tiew
lobak jeruk
ikan bilis goreng
kangkung - saya guna sawi
kacang tanah tumbuk
garam, gula, perasa
limau nipis
bawang putih (ditumbuk dan digoreng)-guna bawang goreng biasa
Cara-cara
Ambik mee kuning dan kangkung celupkan ke dalam kuah sup. Lepas tu masukkan dalam mangkuk dan curahkan kuah sup tadi (panas)serta tambahkan kacang tumbuk, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, lobak jeruk, perasa (garam,gula dan serbuk perasa), daun bawang dan perahkan sedikit limau nipis.
Cadangan Hidangan:
Dihidangkan ketika masih panas. Lagi terangkat sekiranya sup menggunakan air rebusan gear box dan lemak dicampur sekali
** boleh tambah lada jeruk, tauhu goreng dan telur rebus dan dlm kuah tambahkan lada sulah.
ihsan: mamasya.fotopages.com
MEE CELUP
.
AGAR-AGAR KERING HANTARAN
-
Agar-agar Kering Hantaran dalam Bakul Pastry
Warna2 hangat sepanjang musim jingga, kuning dan peach menyegarkan dan
memberi vibes yang segar, cerah, b...
18 hours ago
0 comment:
Post a Comment