CREAM PUFF
Cream puff hamba Allah bagi
Cream puff ni ada kisahnyanya n cam ner aku blh tergerak hti nk membuatnya
sorry ya nk story dlu pada yg x minat nk bca up to you la hihihi
kisahnya camni....
kami sekeluarga di jemput oelh jiran lama kami dlu(k.mimi n k.maznah)mkn kenduri
kecik2 jer umh dia kt penaga kedah.
so dh abis mkn n sembang2 kami pun nk blk la coz ada 1 lg kenduri.
N sblm blk dia kirimkan kuih ni kt kami,
Aku pernah la tgk kuih ni tp x pernah mkn n x thu pun nama dia.
So aku mkn ermmm sedap jgk rse dia especially inti kastard dia tu sedap tp manis skit
so aku post la dlm fb tnya kwn2 apa nama kuih ni,
so dh thu google la lam tenet nama resipi ni Cream Puff.
n ni la hasil carian pak cik google gmbr sebenarnya inti dia x bnjr hanya kt dalam.
Tp bnjr sedap gak leh mkn inti lebih wakakaka
yg ni hasil google guna nozzle
ha ni nozzle dia or acuannya
so resipi dh jumpa aku pun start buat tp tu la acuan x ade
dek kerana terlampau n melampau sgt nk makan seendukkan dgn sudu jer
cedok letak jer lam loyang n bakar
N ni la hasil air tgn sndri hihihi
ok now kita go to the resipinya k
resipinya(dh di olah sukatan skit hihi)
250ml air*
1 cwn butter*
garam*
1 1/2 cwn tepung gandum
4 bji telor
caranya masukan bhn bertanda*lam kuali/periuk pun ok
api gas biaser jer kacau sampai mendidih
masukkan tepung terus tutup api kacau cepat2 takut tepung berketul2.
buka api blk kacaukn sampai x lekat lam kuali,
matikan api biar sejuk,nk cepat aku boh jer lam peti.
dah sejuk masukan telor satu satu.
kacau gna mixer sampai sebati.
sdukan doh kedalam loyang yg disapu dgn butter
bakar dalam oven 200c api atas bwh 15 mnt lps tu turunkan suhu 180c selama 20 ke 25 mnt or sampai masak.
smntara tggu masak kita buat inti kastard dia dlu...
bhnya..
2 cwn susu cair*
6 sdu tepung kastad(bncuh ngan 1 cwn air dlu)*
8sb gula1/2 sb butter*
2 cwn air*
sdkt pewarna oren
mix semua bhn bertanda* masak dgn api perlahan n
sentiasa dikacau agar x berketul.
agak pekat masukkan sedikit warna oren untuk serikan lg intinya yg pucat.
kalau warna dh oren x boh peewarna pun okmatikan api.
ok kuih kta td yg dlm oven dh masak
sejukkan n potong tgh jgn putus masukan inti n sedia
dingapppppp
DONE
0 comment:
Post a Comment