½ KILO TEPUNG GANDUM
1 PAKET YIS MAURIPAN
2 SUDU SUSU PEKAT F&N
2 SUDU MARJERIN
1 BIJI TELUR
2 BIJI KENTANG DIREBUS DILENYEK HALUS
GARAM SECUKUP RASA
AIR
GULA ISING
Cara:
1-SERBUK IBU ROTI MAURIPAN DILARUTKAN
DALAM AIR.
2-GAULKAN SEBATI TEPUNG GANDUM BERSAMA
SUSU PEKAT F&N,MARJERIN,TELUR,KENTANG
DAN GARAM.
3-MASUKKAN LARUTAN YIS MAURIPAN DAN
MASUKKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT
SEHINGGA DOH LEMBUT DAN SEBATI.
4-SIMPAN DOH TADI DALAM PETI SEJUK
SELAMA 1/2 JAM.
5-ULI DOH BULAT-BULAT DAN BENTUKKAN
CINCIN.DAN SEDIA UTK DIGORENG.
6-SETELAH DIGORENG,TOSKAN DAN GOLEK
ATAS GULA ISING.
AGAR-AGAR KERING HANTARAN
-
Agar-agar Kering Hantaran dalam Bakul Pastry
Warna2 hangat sepanjang musim jingga, kuning dan peach menyegarkan dan
memberi vibes yang segar, cerah, b...
21 hours ago
0 comment:
Post a Comment